Известие

Collapse
No announcement yet.

резистор за степените на вентилатора

Collapse
X

• Filter
  • време
  • Show
Clear All
new posts

• резистор за степените на вентилатора

Здравеите! Имам едно питане относно резистора за степените на перката за радиатора. По магазините продават такъв със съпротивление 50 ом. Атози който извадих от радиатора на колата е 30 ом. Дали ще бъде проблем ако го сменя с този с по-голямото съпротивлвние ?

А колата е от посписа
    AR 33 1.4 8V - бивша
    AR 156 2.0 TS. SW

Кратко казано - да.По-голямо съпротивление - по-ниска скорост на вентилатора,по-лошо охлаждане.
    Alfa Romeo 1.9 JTD 00 sigpic

Comment

Смених въпросния резистор преди седмица тъй като стария беше нагорял, а резистивните пластинки - откъснати от едната страна. Ако измериш всяка от тях ще видиш че са между 1.1 Ohm и 2 Ohm което означава, че свързани паралелно (както са) правят около 0.3Ohm. И мен ме стреснаха с въпросното 50Ohm което е напълно невярно. Пишат го така, тъй като върху керамиката пише 50R, направих си труда да отида до магазина с мултицет и да си го измеря и какво да видя - 0.3Ohm! Резистора е с такава малка стойност поради факта че при 12V мощността идва предимно от голям ток, ако беше 30Ohm то P=I^2 . R и дори при 3А ток резистора трябва да разсейва 270W което както сами разбирате е безумие. Допускам че в много магазини са направили същата грешка така че вероятно говорят за същия елемент като твоя. Ако имаш мултицет вземи го и го измери преди да го купиш, но не забравяй да видиш първо какво е съпротивлението при допряни сонди и да го извадиш от това което измериш (освен ако нямаш наистина добър мултимер). Поздрави!
      Last edited by Zeppelin; d.m.y г., 17:33.
      Alfa Romeo 156 Sportwagon Selespeed '01 Distinctive

Comment

мерси за инфото. днес се разходих по магазините и намерих точно 30 ом. резистор с същия каталожен номер егати късмета срещу 24 лв. Човека се беше постарал да достави точния резистор за нашите колци.
        AR 33 1.4 8V - бивша
        AR 156 2.0 TS. SW

Comment

Първоначално публикувано от bobiatanasov Покажи съобщение
          мерси за инфото. днес се разходих по магазините и намерих точно 30 ом. резистор с същия каталожен номер егати късмета срещу 24 лв. Човека се беше постарал да достави точния резистор за нашите колци.
          Последно тоя резистор с каква стойност е 30 ИЛИ 0,30 ОМА?
          Alfa Romeo 1.8 TS `98
          sigpic

Comment

точка30R - .30R или 300 милиОма

Comment

Първоначално публикувано от Stranger65 Покажи съобщение
              точка30R - .30R или 300 милиОма
              С милиОмите се престара малко... В микроОмове моиш ли го пресметна ??
              Last edited by svetlastf; d.m.y г., 14:02. Основание: .
              Alfa Romeo 1.8 TS `98
              sigpic

Comment

И при мен преди няколко дена спря да върти перката поради хлабава връзка беше се стопила буксата и въпросния резистор не бачкаше .Дори взех от друг колега назаем за проба с неговия въртеше и така тръгнах да търся
                30 ома ама никъде не намерих .Реших да отида в един радиотеливизионен сервиз да видим какво ще се мисли и човека там ми го измери оказа се че всичко си бачка преди това щателно го бях почистил да не ми цапа джобовете и да не се излагам по магазините. След което само замених едната букс с кабелна обувка която ми подариха и всичко се нареди
                sigpicAlfa 155 2.0 16v

Comment

Първоначално публикувано от svetlastf Покажи съобщение
                  С милиОмите се престара малко...
                  Мислиш ли????

Comment

от моята свалих 30 ом. резистор и такъв сложих мисля че така е най-добре
                    AR 33 1.4 8V - бивша
                    AR 156 2.0 TS. SW

Comment

Добре бе хора, помислете при 12V и съпротивление 30Ohm на ограничаващия резистор тока ще стигне ли да се върти тази перка... колкото и малко съпротивление да има самата тя...
                      Alfa Romeo 156 Sportwagon Selespeed '01 Distinctive

Comment

Първоначално публикувано от Zeppelin Покажи съобщение
                        Добре бе хора, помислете при 12V и съпротивление 30Ohm на ограничаващия резистор тока ще стигне ли да се върти тази перка... колкото и малко съпротивление да има самата тя...
                        Да ти кажа и на мен ми писна от пишман специалисти по електроника. Но пишат ли пишат и не се усещат, че заблуждават другите

Comment

Working...
                        X